Klubbhistoria

En stor sida om Labradorklubbens historia

Alla sidor som hör till historien, har en beige bakgrund (drygt 40 sidor).

På alla sidor handlar det om ett årtal där det finns två redogörelser, den första som

handlar om själva mötet och den andra som handlar om samma års verksamhet. Därför kan man inte

läsa verksamheten som att den behandlades på samma årsmöte, den behandlades året efter,

precis som ju alltid görs. Här blev det dock bättre att skriva allt som hände under ett och samma år.

Så här började det år 1977

En bonde och labradoruppfödare i Tågarp, som hette Sven Svärdh, gillade att träna sina labradorer inför jaktprov. Men en dag blev han lite arg för att det var så svårt att hitta  träningskompisar.

Tillsammans med sin hustru Christina och några andra intresserade labradorägare, sammanförde han likasinnade med mål att starta upp en klubb i Skåne. 

1978

bildas en interimstyrelse och Skånes Labradorklubb 
bildas formellt. En liten tidning ser dagens ljus och utkommer med två nummer under året.


1979 
Första ordinarie årsmötet äger rum och man beslutar att bli rikstäckande och antar namnet Labrador Retrieverklubben. Nu hade medlemsantalet växt  rejält. Tidningen döps till Labradoren, det vinnande förslaget i en namntävling. Ett klubbemblem ser dagens ljus.


1980 
SSRK godkänner den nya klubben som blir officiell rasklubb för labrador retriever i Sverige. Från att ha börjat med några få entusiaster är idag, 2019, Labradorklubben en av de allra största rasklubbarna inom Svenska Kennelklubben och labradoren har varit landets populäraste ras under många år.

Labradorklubbens historia, år för år

Klicka på det år du är intresserad av.

Varje år öppnar sig på en ny sida.

Författarord om historiesidan.

När Labradorklubben fyllde 30 år 2007, publicerades sidan som innehöll 30 års samtliga årsmöten, styrelser, motioner, statistik och mycket, mycket annat, strax efter 12-slaget på nyårsnatten.

Nu kommer slutligen denna historiesida att vara uppdaterad fram till och med 2019 års fullmäktigemöte och förhopp ningsvis många år framåt. Eftersom protokoll från fullmäktigemöten och de flesta verksamhetsberättelser idag redan finns på på nätet så blir det ganska enkelt att fylla i de senaste tolv åren.

Observera att det är mina ord överallt, jag har tolkat gamla protokoll och verksamhetsberättelser, motioner och annat, då det skrivna inte alltid varit helt solklart eller att det har stått mycket eller lite. Jag har också utelämnat enskilda namn, fr a motionsskrivare men också från protokoll eftersom jag inte har sökt tillstånd att publicera namnen.

Den urspringliga sidan, som var min present till klubbens 30-årsjubileum, har många hjälpt till med - dokument, gamla protokoll, övrigt faktaunderlag samt en del gamla  foton. Nämnas kan både SKK och SSRK, som letat fram gamla protokoll och dokument, Sven-Erik Delér som skickade mig mängder av gamla härliga dokument, Jörgen Norrblom som hjälpte mig med det statistiska materialet och framför allt Kian Winberg, som kopierat alla protokoll och verksamhetsberättelser från 30 år och skickade mig fyra tjocka iordningställda pärmar. Och naturligtvis  nämner jag Sven Svärdh, som granskade det jag skrev och som  puschat på mig när det kändes tröttsamt.

Tyvärr fick Sven aldrig se den färdiga sidan då han plötsligt avled under julhelgen 2006, bara några få dagar före publiceringen.

Jag hoppas nu, när sidan är uppfräschad och presenterad i mer modern design, att många skall upptäcka allt intressant som faktiskt finns där för att läsas och i viss mån roas av.

Marita Björling

Ett  litet foto av Sven 

och en labradorvalp,

båda symboler för Labradorklubbens tillblivelse.